Πως να ενισχύσετε το μεταβολισμό εύκολα

Κατ ‘αρχάς είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι σημαίνει «μεταβολισμό» από την άποψη της απώλειας βάρους.

Με απλά λόγια μεταβολισμός είναι η μετατροπή της τροφής σε αξιοποιήσιμη ενέργεια για την λειτουργία του σώματος, να το κρατήσει ζεστό και να το βοηθήσει να κινείται. Η ταχύτητα του μεταβολισμού είναι ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα είναι ικανό να μετατρέψει τις θερμίδες σε ενέργεια.

Όσο πιο ψηλός είναι η ταχύτητα του μεταβολισμού τόσο πιο πολλές θερμίδες θα είναι σε θέση να καίει το σώμα. Ένας υποτονικός μεταβολισμός θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους.

Περίπου 75% των θερμίδων που καίτε καθημερινά χρησιμοποιούνται για να συντηρήσουν τις βασικές λειτουργίες του σώματος όπως την λειτουργία της καρδιάς, της αναπνοής, και την επιδιόρθωση του σώματος. Αυτό ονομάζεται “Βασικός Μεταβολισμός”, η βασική ταχύτητα με την οποία καίγονται οι θερμίδες.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως μειώνοντας της ποσότητα των θερμίδων και του λίπους που καταναλώνουν θα τους βοηθήσει να χάσουν βάρος, άλλα οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό μειώσει και την ταχύτητα τους μεταβολισμού τους, μειώνοντας το ρυθμό με τον οποίο καίει τις θερμίδες και το χάσιμο βάρους.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αυξήσετε το μεταβολισμό, έτσι ώστε να είστε σε θέση να καίτε ακόμα περισσότερες θερμίδες, και ως εκ τούτου να χάσετε επιπλέον βάρος. Προσπαθήστε να χωρέσετε μερικές από αυτές στις καθημερινές δραστηριότητες σας, για να αυξήσετε την ταχύτητα του μεταβολισμού με ευκολία:

  • Να τρώτε αρκετές θερμίδες καθημερινά. Εάν τρώτε κάτω από 1200 θερμίδες την ημέρα ο μεταβολισμός δεν θα είναι σε θέση να στηρίζει το “βασικό μεταβολισμό”. Επίσης εάν το σώμα σας αντιληφθεί ότι μπορεί να έχει έλλειψη τροφής θα μειώσει το μεταβολισμό.
  • Προσπαθήστε να καταναλώστε περισσότερους σύνθετους υδατάνθρακες από λίπους. Καθώς οι σύνθετή υδατάνθρακες χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να φονευτούν, θα αυξήσουν το μεταβολισμό. Οι υδατάνθρακες επίσης έχουν λιγότερες θερμίδες από τις λιπαρές τροφές.
  • Μην παραλείψετε το πρωινό. Είναι στην πραγματικότητα το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Αυτή γιατί εάν δεν φάτε μετά από ένα μακρύ ύπνο το σώμα πιστεύει ότι θα έχει έλλειψη τροφής και μειώνει το μεταβολισμό για να ανταπεξέλθει.
  • Τσιμπολογήστε υγιεινά. Το να τρώτε τακτικά εφοδιάζει το μεταβολισμό, απλός σιγουρευτείτε ότι τσιμπολογάτε κάτι υγιεινό, όπως φρούτα, λαχανικά, η ξηρούς καρπούς.
  • Μην τρώτε αργά το βράδι. Προσπαθήστε να πάρετε το βραδινό σας όσο πιο νωρίς μπορείτε και κάντε το μεσημεριανό το κύρια γεύμα, καθώς τότε χρειάζεται περισσότερο θερμίδες ο οργανισμός.
  • Προσπαθήστε να είστε δραστήριοι σε όλη την διάρκεια της ημέρας, κάνοντας μερικές αεροβικές ασκήσεις. Ακόμα και το περπάτημα η ο χορός μετράει. Για καλύτερα αποτελέσματα να ασκηθείτε νωρίς το πρωί.
  • Προσπαθήστε να αποφύγετε τα αλκοολούχα ποτά και απλός καταναλώστε τα περιστασιακά. Το αλκοόλ επιβραδύνει το μεταβολισμό.
  • Κάντε ασκήσεις που βοηθάνε να αποκτήσετε μυείς. Όσο περισσότερους μυείς έχετε τόσο καλύτερό θα είναι ο μεταβολισμός σας.
  • Πίνετε αρκετά νερό, το λιγότερο 6 έως 8 ποτήρια την ημέρα. Είναι σημαντικό να κρατάτε το σώμα σας ενυδατωμένο και το νερό είναι καλός ενισχυτής του μεταβολισμού.