Home >> Άρθρα >> Πως τα Προβιοτικά Μπορούν να Υποστηρίξουν το Αδυνάτισμα σας

Πως τα Προβιοτικά Μπορούν να Υποστηρίξουν το Αδυνάτισμα σας

ΓιαούρτιΣυνήθως νομίζουμε ότι τα βακτηρίδια είναι κακά για μας. Όμως, τα έντερα σας είναι γεμάτα με υγιεινά βακτηρίδια που εκτελούν πολλές καλές εργασίες για το σώμα, μαζί με την βοήθεια στο αδυνάτισμα. Έχει γίνει μια εξαίρετη έρευνα γύρω από τα προβιοτικά τελευταία και υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι η λήψη προβιοτικών είναι κάτι που θα πρέπει να κάνετε αν θέλετε να χάσετε βάρος.

Τι είναι τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που λαμβάνονται από το στόμα. Οι μικροοργανισμοί ταξιδεύουν στο παχύ έντερο όπου παραμένουν και αντικαθιστούν τα κακά βακτηρίδια. Έχουμε περίπου 100 τρισεκατομμύρια βακτηρίδια και μύκητες στα εντόσθια και τα περισσότερα είναι συμβιοτικά με μας.

Αυτό σημαίνει ότι παίρνουν κάτι από εμάς και εμείς παίρνουμε κάτι από αυτά.  Παίρνουν το φαγητό που δεν μπορούμε να μεταβολίσουμε και το χρησιμοποιούν σαν μέρος του μεταβολισμού τους, αποδίδοντας ουσίες που τελικά είναι ωφέλιμες για μας.

Βακτηρίδια των εντέρων και αδυνάτισμα

Το παχύ έντερο είναι ένα είδος εσωτερικού οικοσυστήματος στο οποίο τα βακτηρίδια λειτουργούν ως ένα μέρος του σώματος που χρειαζόμαστε για να μείνουμε υγιείς. Θεωρείται ότι τα βακτηρίδια στο έντερο παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη αρκετών τύπων ασθενειών και μεταβολικών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του πάχους και της υψηλής χοληστερόλης.

Το περιβάλλον του εντέρου δεν είναι κάτι στατικό. Μερικές φορές υπάρχει πλεόνασμα καλών βακτηριδίων στο σύστημα, ενώ άλλες φορές υπάρχει πλεόνασμα κακών βακτηριδίων. Η έλλειψη ισορροπίας στα βακτηρίδια του εντέρου καλείται «δυσβίωση».

Όταν έχουμε δυσβίωση, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα αύξησης βάρους. Κι όμως οι ερευνητές δεν έχουν ξεκαθαρίσει το γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Μπορεί να οφείλεται σε λεπτές αλλαγές στη φλεγμονή που προκαλούν τα κακά βακτηρίδια. Όταν υπάρχει φλεγμονή, έχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο για πρόσληψη από συγκεκριμένους τύπους καρκίνου, ασθενειών της καρδιάς και αύξηση βάρους. Μελέτες σε ποντίκια δείχνουν ότι όταν τα βακτηρίδια των εντέρων σε παχιά ποντίκια μεταμοσχεύτηκαν στα έντερα αδύνατων ποντικιών, τα τελευταία είχαν γρήγορη αύξηση βάρους. Το ίδιο βεβαίως δεν έχει γίνει σε ανθρώπους αλλά προκαλεί ερωτήματα για την επίδραση των βακτηριδίων του εντέρου στο βάρος μας.

Η έρευνα με χρήση δειγμάτων από κόπρανα έδειξε ότι οι αναλογίες από συγκεκριμένους τύπους βακτηριδίων, ειδικά Firmicutes και Bacteroidetes, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ισορροπία του σώματος. Όταν αλλάζει η ισορροπία στην ενέργεια του σώματος αλλάζει και το βάρος μας. Δεν έχει σημασία πόσες θερμίδες λαμβάνουμε. Υπάρχει κάτι σ’ αυτά τα βακτηρίδια που επηρεάζει τον μεταβολισμό μας και τελικά το βάρος μας.

Τα προβιοτικά ίσως να μπορούν να μας βοηθήσουν να χάσουμε βάρος αλλάζοντας το οικοσύστημα στο έντερο. Όταν έχουμε πολλά καλά βακτηρίδια σε προβιοτικά στο έντερο, μειώνεται η φλεγμονή στο σώμα και αλλάζει ο τρόπος που μεταβολίζουμε την τροφή μας.

Μελέτες στα προβιοτικά και το αδυνάτισμα

Τα τυπικά προβιοτικά που λαμβάνουμε είναι Lactobacillus και Bifidobacterium. Είναι μέλη της οικογένειας βακτηριδίων Firmicutes. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε με αυτά τα βακτηρίδια είναι ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αυτών των τύπων τα οποία έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στον άνθρωπο, ειδικά σε σχέση με το βάρος και το ποσοστό του λίπους στο σώμα.

Η έρευνα στα προβιοτικά, δυστυχώς, δεν είναι ξεκάθαρη. Μια μελέτη από την Ολλανδία για τις επιπτώσεις των Lactobacillus και Bifidobacterium στο σώμα και την απώλεια βάρους. Μερικά στελέχη, ειδικά τα Lactobacillus gasseri, Lactobacillus rhamnosus, και ο συνδυασμός Bifidobacterium lactis και Lactobacillus rhamnosus φαίνεται να βοηθούν τον άνθρωπο να αδυνατίσει και να χάσει λίπος από το σώμα.

Από την άλλη, αν υπάρχουν πολλά Lactobacillus fermentum και Lactobacillus ingluviei στα συστήματα μας, φαίνεται να συνδέονται με την αύξηση βάρους, όπως αποδεικνύεται από μελέτες σε ζώα. Σε μια έρευνα που έγινε σε 20 άνδρες που δεν ήταν υπέρβαροι, τους δόθηκε μια δίαιτα με πολλές θερμίδες για τέσσερις εβδομάδες για να πάρουν όλοι βάρος.

Μερικοί από τους συμμετέχοντες πήραν προβιοτικά, ενώ άλλοι πήραν υποκατάστατα. Οι συμμετέχοντες που πήραν τα προβιοτικά φαίνεται ότι είχαν κάποιου είδους προστασία από την αύξηση βάρους ενώ αυτοί που πήραν υποκατάστατο χάπι πάχυναν. Το συμπέρασμα ήταν ότι μερικά στελέχη βακτηριδίων βοηθούν στην αύξηση βάρους ενώ άλλα βοηθούν στη μείωση του.

Τα οφέλη του Lactobacillus gasseri

Παρά το ότι δεν έχουν γίνει πολλές μελέτες σε ανθρώπους που παίρνουν Lactobacillus gasseri, φαίνεται από τις λίγες μελέτες που έχουν γίνει ότι αυτός ο τύπος βακτηριδίων είναι αυτός που πρέπει να λαμβάνεται για απώλεια βάρους. Όχι μόνο βοηθάει στην πρόληψη της αύξησης βάρους αλλά προστατεύει και το άτομο από μερικούς τύπους ίωσης.

Ερευνητές στην Ιαπωνία μελέτησαν 30 υγιείς ανθρώπους που πήραν Lactobacillus gasseri σε γάλα που είχε υποστεί ζύμωση. Μερικοί ήπιαν γάλα που περιέχει το βακτηρίδιο και μερικοί ήπιαν κανονικό γάλα. Τα δείγματα από τα κόπρανα έδειξαν ότι η ύπαρξη Lactobacillus gasseri στο σύστημα αύξησε το ποσοστό λίπους που βρέθηκε στα κόπρανα αυτών που ήπιαν το ζυμωμένο γάλα. Αυτό ήταν λίπος που θα μπορούσε να είχε απορροφηθεί από το σώμα και μετατραπεί σε σωματικό λίπος.

Δεν έχουν γίνει μελέτες στη λήψη Lactobacillus gasseri σαν συμπλήρωμα αντί για μέρος της τροφής που τρώμε. Ακόμη κι έτσι, η έρευνα υπόσχεται πολλά και αξίζει να διερευνηθεί για να δούμε αν ένα συμπλήρωμα με το βακτηρίδιο θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού λίπους.